Bahan Nasi :
4 pot beras
2 inci kunyit - diketuk
2 batang serai - diketuk
2 helai daun pandan - disiat dan disimpul
Tumis kerabu :
6 ulas bawang merah - dikisar
1 ulas bawang putih - ditumbuk
1 inci halia - ditumbuk
3 sudu makan cili kisar
1 batang serai - diketuk
2 keping asam keping
2 cawan santan
sedikit garam dan gula pasir
minyak masak
Sambal kelapa:
300g kelapa parut - digoreng dan ditumbuk sedikit
3 ekor ikan kembung - dibakar dan ambil isinya
1/2 inci halia
4 ulas bawang merah
3 batang serai
sedikit garam dan gula pasir
1/2 sudu makan lada hitam
Budu disatukan :
6 sudu makan budu
5 biji cili padi - dihiris halus
Sehiris limau nipis
Budu ulaman :
1 cawan tauge - dibuang ekor
1 tangkai daun kesum - dihiris halus
1 kuntum bunga kantan - dihiris halus
1 batang timun - dihiris halus
4 batang kacang panjang - dipotong
CARA MEMBUATNYA ;
1. Nasi : Masak air dengan kunyit hingga mendidih.
2. Cuci beras, masukkan air kunyit, daun pandan serta serai.
3. Masak nasi hingga kering. Perlahankan api dan tutup periuk.
4. Tumis kerabu: Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bawang putih dan halia.
5. Masukkan bawang merah, cili kisar dan serai. Tumis hingga garing.
6. Masukkan santan dan asam keping. Kacau selalu hingga mendidih. Bubuh garam dan gula pasir.
Kacau rata dan tutupkan api.
7. Sambal kelapa: Tumbuk bawang merah, halia. lada hitam, serai, gula pasir dan garam hingga lumat.
8. Kemudian masukkan kelapa dan digaul rata.
Sumber : Aneka Masakan Kelantan
Terbitan Alaf 21
Tiada ulasan:
Catat Ulasan