Selasa, Februari 05, 2013

Nasi Kerabu Kuning

Bahan Nasi :
4 pot beras
2 inci kunyit - diketuk
2 batang serai - diketuk
2 helai daun pandan - disiat dan disimpul

Tumis kerabu :
6 ulas bawang merah - dikisar
1 ulas bawang putih - ditumbuk
1 inci halia - ditumbuk
3 sudu makan cili kisar
1 batang serai - diketuk
2 keping asam keping
2 cawan santan
sedikit garam dan gula pasir
minyak masak

Sambal kelapa:
300g kelapa parut - digoreng dan ditumbuk sedikit
3 ekor ikan kembung - dibakar dan ambil isinya
1/2 inci halia
4 ulas bawang merah
3 batang serai
sedikit garam dan gula pasir
1/2 sudu makan lada hitam

Budu disatukan :
6 sudu makan budu
5 biji cili padi - dihiris halus
Sehiris limau nipis

Budu ulaman :
1 cawan tauge - dibuang ekor
1 tangkai daun kesum - dihiris halus
1 kuntum bunga kantan - dihiris halus
1 batang timun - dihiris halus
4 batang kacang panjang - dipotong

CARA MEMBUATNYA ;

1.  Nasi : Masak air dengan kunyit hingga mendidih.
2.  Cuci beras, masukkan air kunyit, daun pandan serta serai.
3.  Masak nasi hingga kering. Perlahankan api dan tutup periuk.
4.  Tumis kerabu: Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bawang putih dan halia.
5.  Masukkan bawang merah, cili kisar dan serai. Tumis hingga garing.
6.  Masukkan santan dan asam keping. Kacau selalu hingga mendidih. Bubuh garam dan gula pasir.
     Kacau rata dan tutupkan api.
7.  Sambal kelapa: Tumbuk bawang merah, halia. lada hitam, serai, gula pasir dan garam hingga lumat.
8.  Kemudian masukkan kelapa dan digaul rata.

Sumber : Aneka Masakan Kelantan
               Terbitan Alaf 21

Tiada ulasan: