1kg udang besar (belah belakang tanpa putus)
1 sudu teh garam
1kg minyak (untuk menggoreng)
250g mentega tawar
6 tangkai daun kari
5 ulas bawang putih (dicincang)
6 tangkai cili api (dicincang)
8 biji kuning telur
250ml susu cair penuh krim
1/2 sudu teh serbuk perasa
1 sudu teh garam
1 sudu teh sos ikan
3/4 sudu teh serbuk pati ayam
1 sudu besar gula
Cara-cara :
- Goreng udang yang telah dibersihkan dengan garam sehingga masak dan tos. Ketepikan.
- Pukul kuning telur dan susu bersama serbuk pati ayam sehingga kembang.
- Panaskan kuali masukkan mentega dan biarkan cair perlahan-lahan.
- Tumiskan bawang putih sehingga kuning dan masukkan cili api, kacau sebentar.
- Masukkan bancuhan telur dan kacau hingga mula pekat, masukkan daun kari, sos ikan, udang goreng, gula, garam dan serbuk perasa.
- Kacau sehingga bersarang dan garing.
- Tuang ke dalam tapis dan biarkan mentega sejat.
- Tuangkan ke atas udang dan hidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan