Isnin, Julai 19, 2010

Aising Fondant

Bahan-bahan :

1 sudu besar serbuk gelatin (pastikan halal)
60 ml air panas
125 ml sirap glukosa
1 sudu besar gliserin
2 sudu besar lemak sayuran
900 - 950 gm gula aising (diayak)
sedikit tepung jagung

Cara-cara :

  1. Tuangkan air kedalam periuk, taburkan gelatin. Biarkan selama 5 minit.
  2. Jerang atas api perlahan dan kacau hingga gelatin larut.
  3. Masukkan sirap, gliserin dan lemak sayuran. Kacau hingga semua lemak hampir cair.
  4. Ketepikan dari api. Bila semua lemak acair, biar suam sedikit.
  5. Campurkan sedikit demi sedikit gula aising, kacau sebati.
  6. Bila sukar dikacau, keluarkan dan uli atas papan pencanai yang ditabur gula aising. 
  7. Uli hingga aising bertekstur halus dan licin.
  8. Sapu permukaan kek dengan sedikit royal aising. Canai aising gelatin seterbal 1cm dan letak ke atas kek.
  9. Kemaskan tepi kelilingnya. Bubuh sedikit tepung jagung pada tapak tangan. Sapu di atas kek supaya aising berkilat.
  10. Ambil sedikit aising, warnakan kuning. Canai nipis dan gunakan acuan berkeluk dikelilingnya dan berlubang di tengahnya. Potong menjadi dua keping. Gunakan hujung lidi koktel untuk membentuk alunan pada hujung aising.
  11. Sapu sedikit air pada bahagian yang lurus kemudian lekatkan di tepi kek. Ulangi sebanyak 3 lapisan. Lapisan tengah lebih pudar daripada lapisan bawah.
  12. Isikan aising royal ke dalam beg piping kemudian picitkan corak di atas kek. Hiaskan dengan gugusan bunga mawar.

Tiada ulasan: