1 sudu besar serbuk gelatin (pastikan halal)
60 ml air panas
125 ml sirap glukosa
1 sudu besar gliserin
2 sudu besar lemak sayuran
900 - 950 gm gula aising (diayak)
sedikit tepung jagung
Cara-cara :
- Tuangkan air kedalam periuk, taburkan gelatin. Biarkan selama 5 minit.
- Jerang atas api perlahan dan kacau hingga gelatin larut.
- Masukkan sirap, gliserin dan lemak sayuran. Kacau hingga semua lemak hampir cair.
- Ketepikan dari api. Bila semua lemak acair, biar suam sedikit.
- Campurkan sedikit demi sedikit gula aising, kacau sebati.
- Bila sukar dikacau, keluarkan dan uli atas papan pencanai yang ditabur gula aising.
- Uli hingga aising bertekstur halus dan licin.
- Sapu permukaan kek dengan sedikit royal aising. Canai aising gelatin seterbal 1cm dan letak ke atas kek.
- Kemaskan tepi kelilingnya. Bubuh sedikit tepung jagung pada tapak tangan. Sapu di atas kek supaya aising berkilat.
- Ambil sedikit aising, warnakan kuning. Canai nipis dan gunakan acuan berkeluk dikelilingnya dan berlubang di tengahnya. Potong menjadi dua keping. Gunakan hujung lidi koktel untuk membentuk alunan pada hujung aising.
- Sapu sedikit air pada bahagian yang lurus kemudian lekatkan di tepi kek. Ulangi sebanyak 3 lapisan. Lapisan tengah lebih pudar daripada lapisan bawah.
- Isikan aising royal ke dalam beg piping kemudian picitkan corak di atas kek. Hiaskan dengan gugusan bunga mawar.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan